Brutalno Dobra Torta Sa Još Boljom Pričom
Kad torta ostane na tacni, al’ samo ti znaš da je mogla završiti na podu
Drage moje šmizle, evo vam jedne istinite priče iz mog života, direktno sa letnje slave, gde sam umalo doživela nervni slom, ali sam na kraju postala heroina dana – a da niko od gostiju to nije ni shvatio!
Zamislite scenu: kuća puna gostiju, svi lepo obučeni, spremam se da iznesem tortu kao kraljica, sa onim „ta-daaa“ osmehom. Uzimam tacnu, koračam graciozno (ili bar tako mislim), kad odjednom, Sivko, ( naš mačor koji je umislio da je gospodar univerzuma) mi podleće pod noge , iiiii - tacna mi klizi iz ruku!
Kao u nekom akrobatskom filmu, uspevam da je zadržim, ali je tacna tresnula o sto, i od tog udarca torta je prestala da bude torta. Sve se protreslo, kremovi se razmazali, kore skliznule, izgledalo je kao da je doživela zemljotres magnitude 8!
Panika u mojoj glavi: „Šta sad?!“ Gosti čekaju, a ja stojim nad ruševinom svoje poslastičarske kreacije. Al’ ne bi’ bila Šmizla da se ne snađem! Uvatim komade, prebacim ih u čaše i činije, ukrasim voćem, čokoladom, šlagom, malo plazme za dušu, i predstavim to kao „desert u čašama“.
Gosti oduševljeni, svi uzimaju po dve porcije, misle da sam smislila neki fensi moderan desert u čašama! Niko, al’ baš niko nije znao šta se zaista desilo – osim moje dece. I evo, već 10 godina, kad god neko spomene tortu, moja deca dobacuju: „Ne znate vi kako je mami doooobroo ispala torta!“
E, zato vam danas delim brutalno dobar recept za tortu sa tri korice i dva krema, da ne morate da je „protresate“ da biste impresionirali goste. Ovo je prava, raskošna torta, spremna za sve vaše kulinarske avanture !
Recept: Torta koja je bila torta
Ova torta je kombinacija čokoladnih korica, krema od vanile i čokolade, uz dodatak male magije u vidu oraha i maline za dekoraciju. Pravi se sa puno ljubavi, a rezultat je – čisto uživanje!
Sastojci
Za korice (3 korice):
- 6 jaja (odvojiti belanca i žumanca)
- 180 g šećera
- 120 g brašna
- 30 g kakaa u prahu (neslađenog)
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za krem 1 (vanila):
- 500 ml mleka
- 4 žumanca
- 120 g šećera
- 40 g gustina (skroba)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g putera (sobne temperature)
Za krem 2 (čokolada):
- 200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
- 250 ml slatke pavlake
- 50 g putera
- 2 kašike šećera u prahu
Za dekoraciju:
- 50 g mlevenih oraha
- 100 g sveže maline (ili smrznute, odmrzute i oceđene)
- 50 g rendane čokolade
- malo šlaga (po želji)
Priprema
1. Korice:
- Zagrej pećnicu na 180°C. Obloži tri okrugla kalupa (prečnika 20-22 cm) papirom za pečenje. Ako nemaš tri kalupa, peci korice jednu po jednu.
- Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Postepeno dodaj 90 g šećera i muti dok ne dobiješ sjajnu smesu.
- U drugoj činiji umutiti žumanca sa preostalih 90 g šećera i ekstraktom vanile dok ne postanu penasta i svetložuta.
- U činiji pomešaj brašno, kakao i prašak za pecivo. Prosej ovu suvu smesu.
- U smesu sa žumancima postepeno dodaj trećinu belanaca, pa trećinu suvih sastojaka, mešajući spatulom lagano, pokretima odozdo prema gore. Ponavljaj dok ne umešaš sve.
- Podeli smesu na tri dela i sipaj u kalupe. Peci svaku koricu 12-15 minuta (proveri čačkalicom – ako izađe suva, gotova je). Ostavi korice da se potpuno ohlade pre filovanja.
2. Krem 1 (vanila):
- U činiji umutiti žumanca sa šećerom i gustina dok ne dobiješ glatku smesu.
- Zagrej mleko sa ekstraktom vanile u šerpi, ali ne do ključanja.
- Polako dodaj vruće mleko u smesu sa žumancima, stalno mešajući. Vrati smesu u šerpu i kuvaj na srednjoj vatri, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne (oko 5-7 minuta). Ne sme da proključa!
- Skloni sa vatre, dodaj puter i mešaj dok se ne otopi. Prebaci krem u činiju, pokrij prozirnom folijom (da folija dodiruje površinu krema) i ostavi da se ohladi.
3. Krem 2 (čokolada):
- U šerpi zagrej slatku pavlaku sa šećerom u prahu, ali ne do ključanja.
- Skloni sa vatre, dodaj iseckanu čokoladu i puter. Mešaj dok se sve ne otopi i ne dobiješ glatku smesu.
- Ostavi krem da se ohladi na sobnu temperaturu, povremeno mešajući da ostane gladak.
4. Slaganje torte:
- Na tacnu stavi prvu koricu. Premaži je tankim slojem vanilinog krema (koristiti otprilike polovinu vanilinog krema).
- Preko vanilinog krema rasporedi polovinu čokoladnog krema.
- Stavi drugu koricu i ponovi postupak: vanilin krem, pa čokoladni krem.
- Pokrij trećom koricom. Gornji deo i bokove torte premaži preostalim čokoladnim kremom (ako je potrebno, malo ga zagrej da bude lakše za mazanje).
5. Dekoracija:
- Posipaj bokove torte mlevenim orasima.
- Na vrh rasporedi sveže maline i rendanu čokoladu. Ako želiš, dodaj malo šlaga za razbijanje boja.
- Ostavi tortu u frižideru bar 4 sata pre služenja, da se lepo stegne.
Serviranje:
Ova torta je dovoljna za 12-16 porcija, u zavisnosti od toga koliko su vaši gosti gladni. A sad, šta piti uz nju? Pošto je ovo prava raskošna čokoladna poslastica sa notama vanile i svežinom malina, evo šta preporučujem:
Liker:
Za one koji žele da desert podignu na viši nivo, liker je pravi izbor! Preporučujem Baileys Irish Cream – njegova kremasta tekstura sa notama čokolade i vanile savršeno se slaže sa ukusima torte, a maline na vrhu dodaju svežinu koja razbija slatkoću. Ako voliš nešto sa voćnim podtonovima, probaj liker od maline (recimo domaći ili neki poput Chambord) – idealno ide uz dekoraciju od malina i daje fini kontrast čokoladi. Sipaj u male čaše, uzmi jedno parče torte i uživaj u svakom zalogaju kao da si na privatnoj gozbi!
A ako vam se desi da tacna klizi, ne paničite – samo je prebacite u čaše, dodajte malo voća i šlaga, i niko neće znati da je torta doživela „šok“. Neka ovo bude vaš mali ritual uz ovu tortu!
Šmizla | Torta Klizi, Mi Sijamo | Mart 2025.
#ŠmizlaZakuvava #TortaKojaJeBilaTorta #ŠmizlaIŠerpa #ReceptZaSveNezgode
#ČokoladnaMagija #LikerUživanje #ŠmizlinStil
Коментари
Постави коментар