Ručak Koji Je Umalo Postao Dostava (Ali Nije!)

Zamislite scenu: Nedelja, svi kod kuće, stomaci krče, a ja sam rešila da spremim nešto "na brzinu". Pošto znamo kako te brzinske ideje obično završe – haos u kuhinji, dim iz rerne i sudopera puna sudova – već na početku mi nije bilo svejedno.

Plan je bio jednostavan: sočno pileće belo meso u kremastom sosu sa pečenim krompirom i salatom. Zvuči fino, zar ne? Pa, u teoriji da, ali u praksi…

Greška broj 1: Zaboravila sam da izvadim meso iz zamrzivača na vreme.
Greška broj 2: Krompir se pravio pametan i odbijao da se skuva brzo.
Greška broj 3: Očigledno sam precenila svoje multitasking sposobnosti, jer dok sam se bavila mesom, nešto mi je zagorelo… ali nisam odmah primetila.


U jednom trenutku, situacija je izgledala ovako: dim iz rerne, meso još uvek smrznuto, a ja na ivici da pozovem dostavu.

Deca me gledaju sa "da li da naručimo pizzu?" izrazom lica. Ali ne! Šmizla ne odustaje!

Rekoh sebi: "Ako sam mogla da spasim tortu, mogu i ovo!"
I tako…

Meso sam stavila u toplu vodu na brzo odmrzavanje (da, znam da nije idealno, ali nužda zakon menja, a i više volim od mikrotalasne).

Krompir sam presekla na sitnije komade da se brže ispeče.
A zagorelu tepsiju – sakrila, i od same sebe. 😂

Rezultat? Ručak od kojeg su svi lizali tanjire i pitali: "Šta si to radila s mesom da bude ovako sočno?!"



A ja, naravno, samo klimnula glavom kao da sam to sve planirala od početka.
Kad krene kako ne treba uvek se držite onog "tako sam htela".

Recept za "Ručak Koji Je Umalo Bio Dostava"
🍗 Sočno pileće belo meso u kremastom sosu
🥔 Hrskavi pečeni krompirići
🥗 Osvežavajuća salata

Sastojci:

Za meso:
🔸 500 g pilećeg belog mesa
🔸 1 kašika maslinovog ulja
🔸 1 kašika putera
🔸 200 ml pavlake za kuvanje
🔸 1 kašičica senfa
🔸 1 kašičica limunovog soka
🔸 2 čena belog luka
🔸 So, biber, suvi začin

Za krompire:
🔸 4 veća krompira
🔸 2 kašike maslinovog ulja
🔸 So, biber, origano


Za salatu:
🔸 1 sveži krastavac
🔸 1 paradajz
🔸 Malo ljubičastog luka
🔸 Maslinovo ulje i sirće

Priprema:
1️⃣ Krompir oljuštiti i iseći na sitnije komade. Posuti maslinovim uljem, začinima i peći na 200°C oko 25 minuta dok ne postane hrskav.
2️⃣ Meso brzo odmrznuti (ako ste Šmizla kao ja) ili, ako ste odgovorni, izvaditi ranije iz zamrzivača. Iseći na šnicle ili kockice, kako volite, posoliti i pobiberiti.
3️⃣ U tiganju zagrejati maslinovo ulje i puter, pa propržiti meso dok ne dobije lepu zlatnu boju.
4️⃣ Dodati sitno seckan beli luk, senf i limunov sok, pa preliti pavlakom za kuvanje. Kuvati još par minuta dok se sos ne zgusne.
5️⃣ Servirati meso uz hrskavi krompir i salatu.

BONUS ŠMIZLIN TRIK: Ako se desi neka "katastrofa", setite se 
– uvek možete reći "tako sam htela". 😉

  • Limunada sa medom i đumbirom

  • 1 limun (sok), 
  • 1 kašičica meda, 
  • kriška đumbira, 
  • 200 ml vode, 
  • led, nana.  

  • Pomešaj sve, osveži se. 
  •  
  • Zdravica: „Kad zagori, popij i zaboravi!“

  • Belo vino – Sauvignon Blanc
  • Suvo, citrusno, ohlađeno na 8-10°C.  
  • Zdravica: „Vino kaže: opusti se, ručak je pod kontrolom!“


  • Limoncello
  • Leden liker od limuna, 30-50 ml posle jela.  
  • Zdravica: „Haos preživela – nazdravi sebi!“

  • Šta kažete, da sledeći put kuvamo zajedno? 😁

  • Šmizla | Haos u Tanjiru | Mart 2025.

  • #ŠmizlaZakuvava #RučakIzHaosa #ŠmizlaIŠerpa #ReceptZaSveNezgode
  •  #KremastiUžici #VinoMagija #LimoncelloSreća

  • Zabranjeno kopiranje, reprodukovanje ili distribuiranje ovog teksta bez 
  • izričitog odobrenja autora. Sva prava zadržana.


  • Коментари

    Популарни постови са овог блога

    Jelena Biserčić – žena koja je brusilicu zamenila varjačom, a srce ostavila u šumi

    Ana Jovanović: Četiri ljubavi iz Arilja

    Jelena Obradović - Piperska Odiva koja priče pretvara u emocije.